UITSLAGEN 2013

Individueel Africhtings Kampioenschap
16 november bij Kringgroep Martinistad te Groningen

Dit kampioenschap was nog niet eerder in het noorden georganiseerd, dus nu moest het er maar eens van komen.


Na weken van voorbereiding was het op 16 november dan eindelijk zover.


Er waren 7 deelnemers, natuurlijk hadden we graag wat meer gewild, maar op andere wedstrijden zie je ook overal een terugloop in het aantal deelnemers. Laten we hopen dat deze tendens zich niet verder doorzet want anders komt het nog zover dat er in de toekomst geen wedstrijden meer georganiseerd kunnen worden en dat zou toch zonde zijn voor deze mooie sport. Aankomende combinaties moeten zich dan ook niet laten afschrikken om in de toekomst deel te nemen aan wedstrijden.

Dan de wedstrijd op zich….

We hadden Cor Giethoorn en Klaas Meester uitgenodigd als spoorleggers en Roelf Westra was wedstrijdleider en keurmeester A. Stam keurde afdeling A. Het speuren vond plaats in Eenum. Bij de speurvelden aangekomen waren we allemaal nog vol goede moed want de velden lagen er mooi bij en de sporen waren correct uitgelopen. Het zonnetje scheen, er stond geen wind, dus wat kan er dan nog fout gaan….

Piet Jager begon met Bono (Bruno v.d. Groote Maat) en hij kwam met 97 welverdiende punten van het veld af! Dat gaf de burger moed. Maar niets was minder waar……zie de uitslagen hieronder. Van de 7 combinaties slaagden er uiteindelijk maar 3 voor het speuren.

Dat was toch wel een flinke domper. Aan de supporters heeft het zeker niet gelegen want deze waren in groten getale aanwezig.

Terug naar Groningen en ons voorbereiden op afdeling B, welke gekeurd werd door de heer T. Hop en Albert Pleiter was wedstrijdleider.
Toen bleven er nog maar 2 geslaagde combinaties over….

Bij het manwerk was de heer B. Ekhart keurmeester en Saskia Kosters was wedstrijdleider. Het manwerk is toch altijd het meest spectaculaire onderdeel. Bij dit onderdeel vlogen de vonken er bij sommige honden zeker wel vanaf. Het zou allemaal wel wat beter kunnen hier en daar maar de inzet was er en we hebben echt goed bijtende honden gezien!

GeleiderHond Cert.ABCTotaalPl.
D. WertzAthos v. Beelzebub8082882501
W. RozeboomDrago v.d. Fivelborgh7589712352
Piet JagerBruno v.d. Groote Maat976472
A. v. WijheGrace v. Warringhof367372
P. SluiterHertog Iron-Eagle v. Olympiastaete587980
Adam JanssenDon v. Burghof18588
L. KuperEden v.d. Fivelborgh6385

Wij feliciteren Davy Wertz die met zijn hond Athos vom Beezlebub Nederlands Kampioen is geworden.
Er was best veel publiek en ondanks de tegenvallende resultaten was er toch een ontspannen sfeer en was het een gezellige dag.
Wèl een dag om met gemengde gevoelens aan terug te denken.
Luppo en Luchien Kuper.


Heinis Bokaal 15 september

Keurmeester afd A: Dhr. H. Gerards
Keurmeester afd B: Dhr. S. Kwak
Keurmeester afd C: Dhr. W. Dohnen (D)
Pakwerkers: J. Didden / P. Zwaan

GeleiderHondCert.ABCTotaalPl.
A. JansenDon. v. BurghofIPO III9783962761
H. VisserDoncorleone v.h. WantijIPO III9191922742
D. WertzAthos v. BeelzebubIPO III8490802543
W. RozeboomDrago v.d. FivelborghIPO III7082852374
A. v. WijheGrace v. WarringhofIPO III457778nvt
R. v.d. BerghChico v.d. Groote MaatIPO III677380nvt

DGT KCM KG MARTINISTAD 14 september

Beoordelaars: R. Brinkman/ Tj. Havik

HondEigenaarKwalificatiePunten
Russkaja Mechta Partizan PantowyN. Timmermans-KadenkoAfgebroken
Nicky v. WarringhofB. Albers
Nadia v. WarringhofI. BulthuisGeslaagd60
Eagan v.d. FivelborghS. KostersGeslaagd71,5
Endy v.d. Groote MaatI. ScheeveGeslaagd72,5
Leon v.d. DonauhoeveS. WuytsGeslaagd74
Lord Baldor v.d. HydrastateB. v. AcquoyGeslaagd74
Laser v. Frieslands GlorieW. TjeerdsmaGeslaagd74,5
DKT KCM KG MARTINISTAD 14 september

Beoordelaars: De heren R. Brinkman / Tj. Havik

HondEigenaarKwalificatiePunten
Eden v.d. FivelborghL. KuperGeslaagdA 98
Eagan v.d. FivelborghS. KostersGeslaagdA 98
Laser v. Frieslands GlorieW. TjeerdsmaGeslaagdA 100

ZTP KG Martinistad 13 juli

Ons 3e ZTP werd na enige aanloop problemen gehouden op 13 juli. Wederom met de heer Norbert Daube als keurmeester.

Nadat enkele leden aan hadden gegeven wel het ZTP met hun hond te willen gaan doen, zijn we gaan rondkijken en rondvragen of er meer mensen hier behoefte aan hadden. Het mooist is het natuurlijk om zelf het examen te houden en als we op minimaal 7 honden kwamen, dan kon het doorgaan. Uiteindelijk na wat bellen en mailen met deze en gene kwamen we al snel op een stuk of 10 honden.

Vol goede moed werd dan ook het ZTP aangevraagd en werd de heer Daube benaderd voor een examen in de maand juni. Dachten we, juni zat bomvol voor Daube door een aantal andere keuringen, waaronder een aantal shows, ZTP’s en natuurlijk de Körung. Verder ging Daube ook nog op vakantie, waardoor we uiteindelijk uitkwamen op 13 juli.

De mensen die toegezegd hadden konden worden geïnformeerd. Waar ik natuurlijk niet aan gedacht had (ga nooit op vakantie) dat er ook mensen zijn die wel op vakantie gaan hahaha…dus de eerste afvallers hadden we te pakken. Helaas vielen er door omstandigheden nog een aantal af (ziekte, HD beoordeling nog niet binnen etc) en toen hadden we er nog maar 5…..Met angst en beven zagen we het berichtje uit Duitsland tegemoet…..Maar gelukkig, we kregen toch toestemming, met wel een hele grote maar, als er op de dag zelf zou blijken dat er nog een afvaller was, dan ging de keurmeester direct weer retour naar huis en ging het feest niet door. Na veel praten en overtuigingskracht wisten we de keurmeester en het secretariaat van de DV er toch van te overtuigen dat er echt 5 honden zouden staan die dag. En nu maar hopen dat er inderdaad niet een ziek zou worden….

Ook met de pakwerker ging het niet allemaal van een leien dakje. De pakwerker van dienst moest wegens omstandigheden helaas afzeggen, dus moesten we op zoek naar een andere pakwerker met een A of B status. Gelukkig was Christ van Dinteren direct bereid om ons te helpen, ook 2 keer intrainen was gelukkig in zijn agenda geen probleem. De honden zouden dus optimaal voorbereid kunnen worden, en ook voor Christ was het natuurlijk erg prettig om de honden allemaal even op de mouw te hebben gehad. De beide intraindagen verliepen goed en Christ en de honden waren goed op elkaar ingespeeld. Dit moest wel “kat in het bakkie” zijn. Op naar 13 juli…..

Maar ja, het loopt toch altijd weer anders dan anders. Omdat er maar 5 honden meededen wilde de keurmeester liever wat later beginnen, 13.00 uur was zijn voorstel. Mooi, voor degenen die van ver kwamen was dit natuurlijk wel zo prettig. Christ zou er al tegen 12 uur zijn, de keurmeester tegen 12.30 uur, beginnen om 13.00 uur zou geen probleem zijn.

Ja, om 11.00 uur het telefoontje van Christ: ik sta met pech langs de A6…..na veel heen en weer gebel was duidelijk dat hij niet op tijd zou zijn. Oké, we wachten. Albert Pleiter en zijn vrouw Marja (bedankt!!!) zijn in de auto gestapt en zijn naar Christ gereden om te kijken of zij iets konden doen, eventueel Christ meenemen naar Groningen als hij geen leenauto kon krijgen. Uiteindelijk werd het 13.00 uur en was ook de keurmeester er nog niet…..die kwam tegen 13.30 uur aanzetten. Ik kan je verzekeren dat je het dan wel wat benauwd gaat krijgen….Het begon inmiddels ook al flink warm te worden, veel warmer dan voorspeld was. Rob Brinkman, de examenleider, ging in overleg met de keurmeester. We wilden natuurlijk het liefst wachten op Christ, daar hadden de honden op getraind. De keurmeester wilde liever doorgaan en vroeg of er geen andere pakwerker was. Eén van de deelnemers had Johnny Visser mee als begeleider, dus werd Johnny gevraagd of hij wilde invallen totdat Christ aanwezig was. Geen probleem, TOP! Er werd afgesproken dat Johnny dan sowieso de reuen zou doen. Weer een horde genomen. Op dat moment kreeg ik ook echt het gevoel, alles loopt zo raar, dit moet wel een goed examen worden….

Als eerste was Saskia Kosters aan de beurt met haar reu Eagan v/d Fivelborgh. Saskia had de hond goed voorbereid. Omdat ze van een hond voorbrengen geen kaas had gegeten had ze Hendrik Dekker hiervoor gevraagd. Hendrik heeft een paar keer met Eagan hierop getraind en het resultaat was er dan ook naar. Ook het hele veldwerk was geen probleem voor Eagan. De vereenzaming ging ook moeiteloos, hoewel dit een niet te onderschatten oefening is. Na de vereenzaming even achter de tent wachten tot dat de pakwerker in positie stond en dan maar melden voor het pakwerk. Eerst de overval vanuit het verstek, direct vol bijten. Johnny belastte de hond goed. Ook de afstand was super. Eagan kwam goed door, werd goed opgevangen door Johnny. De bewaking was prima, de keurmeester kwam nog even inlopen, maar ook hier liet Eagan zich niet door van de wijs brengen. Klaar met het examen. Nu nog even bloed prikken voor de verplichte DNA test. Een paar speldenprikjes in het oor en klaar was Eagan. Applaus!

Hierna was het de beurt aan Willem Tjeerdsma met Laser van Frieslands Glorie. Een mooie grote reu met een stabiel karakter. Aanmelden, gebit tonen, meten, allemaal geen probleem. Door de warmte had Laser helaas niet zo veel belang bij het showen. Hij stond niet echt lekker en waarschijnlijk heeft hem dat toch een kwalificatie gekost. Voor Laser kwam er eindelijk een einde aan het showen en kon hij weer lekker met zijn baas werken. Ook voor Laser was het veldwerk geen probleem. Na het veldwerk kwam de schotproef, lekker onbevangen, geen reactie. Hierna de vereenzaming. Lekker ontspannen wachten op de dingen die komen gaan. De keurmeester kon ook bij Laser geen gekke reacties uitlokken, Laser bleef lekker ontspannen. Nu lekker bijten. Even wachten achter de tent op het teken dat de pakwerker op zijn plaats was. Aanmelden bij Rob en dan maar richting het verstek. Lekker vol bijten, goed belastbaar, goed lossen, goede bewaking. Ook de afstand was perfect en werd goed afgewerkt. Ook hier geen problemen bij het inlopen van de keurmeester. Volgens de omstanders vet geslaagd! Nog even bloed prikken voor de DNA test en toen mocht ook Laser het veld verlaten.

Christ was intussen bijna bij de vereniging, maar de keurmeester wilde liever door. De volgende deelnemer was Luppo Kuper met zijn Eden v/d Fivelborgh. De enige bruine van vandaag en wat voor één. Samen met Luppo kwam ze het veld opgelopen. Eerst aanmelden en gebit tonen. Dit ging uitstekend. Nu meten op de plank. Keurig netjes bleef ze dit keer staan, de laatste keer bij het oefenen was dat wel wat anders (de dame was ongeduldig en had geen tijd voor een nauwkeurige meting). Na het meten kwam het showgedeelte, ook hier blinkt ze niet uit in geduldig staan. Maar het leek wel alsof ze door had dat het vandaag moest gebeuren. Eden liet zich netjes neerzetten en gaf de keurmeester de tijd om alles goed in zich op te nemen. Het rondje draven was ook goed geoefend door Luppo. In gestrekte draf deden scheurden ze met zijn tweetjes over het terrein. Ook in de groep ging het weer van een leien dakje, net als “de markt”, alhoewel Eden het leuker had gevonden als ze af en toe wat lekkers had gekregen van deze of gene, maar dat zat er vandaag niet in. Ook voor Eden was de schotproef geen probleem. De vereenzaming was het volgende onderdeel. Na een paar minuten werd ze benaderd door de keurmeester. Nieuwsgierig was Eden wel een beetje, maar ze vond het wel prima dat die man wat om haar heen liep. Als laatste onderdeel van de test het bijten, geen probleem, goede volle beet en goed belastbaar. Ook nog even een prikje halen en het examen zat er weer op.

Nu was het de beurt aan Luppo Scheeve met zijn Endy van de Groote Maat. Endy was de jongste hond vandaag. Luppo en Endy draaien dit jaar erg goed, nog geen 2 jaar oud en dit jaar al VZH en UV gehaald, vandaag dus op voor het ZTP. Het aanmelden ging super, net als het gebit tonen. Ook op de plank liet Endy zich keurig netjes opmeten. Nu het showen. Meestal moet Endy –tig keer opnieuw neergezet worden, maar vandaag stond ze als een standbeeld. Ook baas Luppo bleef dus maar mooi stil staan, als hij zou bewegen, dan zou Endy ook direct een reactie geven! Ook Sabine, de vrouw van Luppo, moest in actie komen. Zij zou het gangwerk laten zien, super gedaan! Nu mocht de groep weer het veld op komen om de keurmeester te helpen bij het testen van de hond. Het begint saai te worden, want ook Endy ging overal super mee om! Aha, maar nu komt de schotproef, maar Endy dacht, wat is dat? Het knallen van de zweep? Ze schoot naar voren en wilde al richting pakwerker, maar ja, waar was die dan wel? Nog maar een keer schieten vond de keurmeester. Gelukkig had Endy toen door dat het niet de zweep was, maar iets anders, het schot, weinig interessant dus! Nu nog de vereenzaming en dan zit het grootste gedeelte van de test er al weer op. Ook dit onderdeel werd tot tevredenheid volbracht. Gelukkig was inmiddels Christ ook gearriveerd. Hij had zich inmiddels al omgekleed en warm gelopen (dat was hij eigenlijk al sinds het moment van de autopech!) Eindelijk kon Endy nu dan toch bijten. De overval uit verstek ging prima! Ze zat goed op de mouw en liet zich goed belasten. De afstand was ook perfect! Klaar! Dit moet wel een goed resultaat zijn. Nu nog even bloed prikken en dan wachten op de uitslag.

Last but not least, Luppo Kuper met Imidz Dasha Dashenka. Dasha, de ondeugende dame uit Letland hahaha….Het aanmelden en gebit tonen ging goed, evenals het meten. Nu mocht er geshowd worden, iets wat Dasha als geen ander kan. Slechts 1 keer hoefde ze opnieuw neer gezet te worden. De keurmeester liet merken dat hij erg gecharmeerd was van het uiterlijk van Dasha. Het lopen ging ook lekker, afgezien van de 1 ene pilon die ineens midden op het pad stond. Gelukkig zijn Luppo en Dasha beide soepel en atletisch, zodat ze met een sierlijke sprong over de pilon heen vlogen. Het veldgedeelte werd keurig netjes afgewerkt. Toen de paraplutest kwam en deze de lucht werd ingestoken moest Dasha toch wel even omhoog kijken waar haar frolicjes bleven, normaal zaten deze in de paraplu, nu zat er helemaal niets in….tegenvaller dus. Ook de schotproef verliep zonder problemen. Nu de vereenzaming. Dasha vond het wel gezellig dat de keurmeester even kwam buurten en liep gezellig een stukje met hem op. Geen probleem dus. Ook Dasha kon nu achter de tent wachten totdat Christ in het verstek stond. Ook voor Dasha gold dat het manwerk geen probleem was, goede volle beet, goed belastbaar, goede bewaking. Ook de afstand was van hetzelfde laken en pak. Klaar, applaus. Ook Dasha moest nog even een paar bloeddruppels afgeven. Alleen bloed, geen bloed, zweet én tranen.

De spanning was van iedereen afgevallen. Het was een gezellige sfeer aan de kant. Over het publiek hadden we op deze dag niet te klagen. Het is duidelijk dat men een ZTP kijken wel leuk en interessant vindt. Het was lekker druk.
Uiteindelijk werden de geleiders bij elkaar geroepen en zouden de uitslagen bekend worden gemaakt. Na enige woorden van de keurmeester en de nodige bedankjes over een weer aan onder andere de beide pakwerkers kregen de deelnemers dan eindelijk het verlossende woord.

Saskia Kosters met Eagan v/d Fivelborgh 1A SG
Willem Tjeerdsma met Laser van Frieslands Glorie 1A SG
Luppo Kuper met Eden v/d Fivelborgh 1A SG
Luppo Scheeve met Endy van de Groote Maat 1A SG
Luppo Kuper met Imidz Dasha Dashenka 1 A V

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.