Geschiedenis

Het ontstaan van Dobermann Kringgroep Martinistad

Kringgroep Martinistad is opgericht door een aantal leden van HSV De Ommelanden, van oudsher een Dobermann Vereniging die wegens hun verhuizing te maken kreeg met het feit dat er binnen een straal van 10km geen 2 Dobermann kringgroepen gevestigd mochten zijn. Hierdoor werd De Ommelanden een NBG vereniging. Het aantal Dobermanns wat trainde bij HSV de Ommelanden bleef groot en uiteindelijk ontstonden in 2002 plannen om toch weer een Dobermann Vereniging op te richten. Hiermee konden we dan ook de Dobermann wedstrijden naar Groningen halen, scheelde voor ons noorderlingen toch af en toe een paar uurtjes meer slaap op de wedstrijddagen. Martinistad zou dan gebruik kunnen maken van de trainingsfaciliteiten van HSV de Ommelanden. Inmiddels bestond de andere Dobermann Vereniging in Groningen alleen nog op papier en was voor ons de weg vrij om een verzoek bij de DVIN in te dienen voor erkenning van onze kringgroep. Op 17-12-2002 werd de oprichtingsakte getekend bij de notaris. De erkenning werd verleend door de DVIN en dus was Kringgroep Martinistad per 01-01-2003 niet langer een hersenspinsel, maar een feit.

Direct in het 1e jaar werd er al een examen gehouden. Alle kandidaten slaagden en dit smaakte naar meer. Tot nu toe hebben we ieder jaar 1 a 2 examens gehouden. Gelukkig is het niveau altijd dermate dat het slagingspercentage dan ook erg hoog is. Ook het UV wordt niet vergeten. Zodra er voldoende honden aangemeld zijn wordt deze dan ook georganiseerd. Dit zullen we ook in de toekomst blijven doen.

Onze eerste grote wedstrijd was de Johan Van Vorselen Trofee, deze werd gehouden op Eerste Paasdag 11 april 2004. Het werd direct een groot succes. De wedstrijd werd bezocht door een groot aantal africhters en publiek. We kregen dan ook vele positieve reacties. Dat ook de DVIN vertrouwen in ons had bleek wel, de Johan van Vorselen Trofee werd ook in 2007 door ons georganiseerd, wederom een groot succes, mede door de goed verzorgde barbeque voor de inwendige mens. In 2008 werd ook nog het NK speuren voor Dobermanns in Groningen georganiseerd.

In 2006 werd ook het ZTP door ons georganiseerd. Dit is een internationaal examen waarin de fokgeschiktheid van de Dobermann wordt getest. Als keurmeester werd de heer Daube aangetrokken. Met 13 deelnemers hadden we hiermee bijna een volle bak. Aangezien dit examen een groot succes was en we weer een aantal jonge honden hadden die klaar waren voor dit examen besloten we in 2008 nog een keer het ZTP met de heer Daube naar Nederland te halen. Ook in de toekomst zullen we nog wel een ZTP organiseren, ook dit smaakte naar meer.

Ach ja, ook een werkhonden vereniging maakt wel eens een uitstapje. In 2007 kregen we het verzoek van de DVIN of wij de Kampioensclubmatch wilden organiseren. Dit evenement werd bezocht door een groot aantal mensen die de 69 ingeschreven honden kwamen bewonderen. Tijdens de KCM konden deelnemers en bezoekers op het bijveld meedoen met de Dobermann Karakter Test en de Dobermann Gedrags Test. Ook in deze programma’s deden die dag een groot aantal honden examen.

Wij zijn met de oprichting van KG Martinistad een goede weg ingeslagen, dat blijkt wel uit de resultaten van onze examens, evenementen en vooral van onze leden. Op praktisch iedere Dobermann wedstrijd staat wel 1 of meerdere van onze leden, tot aan het WK van Dobermanns aan toe. Maar ook op de NBG wedstrijden staan onze mensen hun mannetje met hun honden. Kortom, wij gaan op deze weg verder en hopen jullie via deze website verder op de hoogte te kunnen houden van onze avonturen in de wonderlijke wereld die hondensport heet.

Anna Rozeboom-Nolmans

Secretaris